Ürdün Haritalama Çalışması

Giriş

Bu raporda, Ürdün’deki etnik-dini dağılım, enerji kaynaklarının durumu ve bu kaynakların dağıtımı, deniz yetki alanları, önemli ulaşım yolları ile birlikte ülkenin en büyük şehirleri ve bu şehirlerde kurulu olan yabancı üslere dair bilgiler aktarılacaktır.

Rapor

1-)Genel Bilgiler

Resmi adı Ürdün Haşimi Krallığı olan ülke anayasal monarşi ile yönetişmektedir. Başkenti Amman’dır. Resmi dil Arapça’dır, bununla beraber Amman’da İngilizce yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkenin para birimi Ürdün Dinarı’dır. 89,342 kilometre kare yüz ölçümü olan ülkenin iklimi ise Akdeniz iklimine yakınıdır.

Ülkenin sınır komşuları ve paylaştığı sınır uzunluğu şu şekildedir; 379 km Suriye, 179 km Irak, 731 km Suudi Arabistan, 307 km İsrail ve 148 km Batı Şeria.

Siyasi hayatta ciddi bir yoğunluk olmamakla birlikte gelecekte yavaş yavaş parlamenter hükümet sistemine geçilmesi öngörülmektedir.

2-)Etnik-Dini Dağılım

Ülkenin %97’si Arap’tır, bununla birlikte %2 Kafkasya kökenliler ve %1 diğer etnik kimlikleri barındırmaktadır. Dini olarak bakıldığında ise %92 Sünni Müslüman, %6 Hıristiyan ve %2 diğer dini kimlikleri barındırmaktadır.

3-)Enerji Kaynakları

Ürdün, yaşadığı kuraklık ve sanayi ve turizm alanına yönelik yatırımların artması sebebiyle enerji kaynakları noktasında sıkıntı çekmektedir. Özellikle çevresindeki ülkeler ile kıyaslandığında petrol ve doğal gaz noktasında yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle Ürdün enerji ithalatına ihtiyaç duymaktadır. Ürdün su kaynaklarını da verimli kullanamamaktadır.

4-)Önemli Ulaşım Yolları

Ürdün taşımacılık ve nakliye noktasında geçiş yolları sağlamaktadır. Bununla birlikte karayolları bakımından öne çıkan bir ulaşım ağı görülmemektedir.

Havaalanları incelendiğinde ise Ürdün’de üç havaalanı öne çıkmaktadır. Bunlardan en büyüğü, Amman’da bulunan Kraliçe Aliye Uluslararası Havaalanı’dır. Yine Amman’da bulunan Marka Havaalanı da ırta ölçekte bir havaalanı olarak değerlendirmektedir. Üçüncü havaalanı ise Kral Hüseyin Havaalanı’dır.

Haritalar

Ürdün Siyasi Haritası

Yazan: Münevver Fatma Özyurt
*Makalelerdeki fikirler yazarına aittir ve Divan Araştırma ve Eğitim Derneği’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.